КФН прие указания за изплащане на застрахователно обезщетение при ПТП извън страната

1033
КФН прие указания за изплащане на застрахователно обезщетение при ПТП извън страната

Комисията за финансов надзор прие на днешното си заседание Указания за отговорността при изплащане на застрахователно обезщетение, когато пътно-транспортно произшествие (ПТП) е настъпило извън територията на България.

Указанията засягат произшествие, причинено от моторно превозно средство с българска регистрация, за което застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилистите е била прекратена поради неплащане на разсрочена вноска от премията, но към полицата има издаден едногодишен сертификат „Зелена карта“, който е валиден към датата на настъпване на ПТП.

Становището на КФН е, че когато ПТП е настъпило на територията на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и има несъответствие между действието на застрахователната полица по „Гражданска отговорност” на автомобилистите и издадения към нея сертификат „Зелена карта”, то тогава се прилагат изцяло правилата по застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Ако застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите е била прекратена поради неплащане на разсрочена вноска от застрахователната премия, се приема, че няма действаща застраховка и отговорността за изплащане на обезщетението е на Гаранционния фонд.

Когато ПТП е настъпило на територията на трета държава (извън територията на ЕИП) и е причинено от МПС с българска регистрация, отговорността за изплащането на обезщетение е на застрахователя, издал сертификата „Зелена карта”, валиден към датата на застрахователното събитие за територията на държавата, в която е станало ПТП.

Указанията са публикувани на интернет страницата на КФН в раздел „Административни документи”, уведомяват от комисията.

Снимка: Profit.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg