Комисията за финансов надзор прие на днешното си заседание Указания за отговорността при изплащане на застрахователно обезщетение, когато пътно-транспортно произшествие (ПТП) е настъпило извън територията на България.

Указанията засягат произшествие, причинено от моторно превозно средство с българска регистрация, за което застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилистите е била прекратена поради неплащане на разсрочена вноска от премията, но към полицата има издаден едногодишен сертификат „Зелена карта“, който е валиден към датата на настъпване на ПТП.

Становището на КФН е, че когато ПТП е настъпило на територията на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и има несъответствие между действието на застрахователната полица по „Гражданска отговорност” на автомобилистите и издадения към нея сертификат „Зелена карта”, то тогава се прилагат изцяло правилата по застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Ако застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите е била прекратена поради неплащане на разсрочена вноска от застрахователната премия, се приема, че няма действаща застраховка и отговорността за изплащане на обезщетението е на Гаранционния фонд.

Когато ПТП е настъпило на територията на трета държава (извън територията на ЕИП) и е причинено от МПС с българска регистрация, отговорността за изплащането на обезщетение е на застрахователя, издал сертификата „Зелена карта”, валиден към датата на застрахователното събитие за територията на държавата, в която е станало ПТП.

Указанията са публикувани на интернет страницата на КФН в раздел „Административни документи”, уведомяват от комисията.

Снимка: Profit.bg