Нова информационна система за получаване и обработка на годишни, тремесечни и месечни отчети и справки, подавани от застрахователите и здравноосигурителните дружества е въведена от Комисия за финансов надзор. След 30 юни 2012 г. отчетите и справките ще се подават само във формата на електронен документ, подписан с квалифициран електронен подпис, чрез портал на интернет страницата на КФН.

Лицата, които ще подават информация, трябва да притежават валидно удостоверение за универсален електронен подпис. Удостоверението трябва да е издадено от един от лицензираните от Комисията за регулиране на съобщенията издатели в България, като електронният подпис трябва да бъде професионален (не персонален) и да съдържа БУЛСТАТ-а на дружеството. За всяко лице трябва да се подаде публичния ключ (public key) на сертификата, експортиран във формат base-64.

В случай, че това не е представляващият дружеството е необходимо да се представи надлежно заверено пълномощно, че съответното лице (лица) е упълномощено да подава информация към Комисия за финансов надзор (КФН).

След регистрация на дружеството и на лицето(лицата), което ще подава информация, всяко лице ще получи потребителско име и парола за вход в системата.

Ръководство за потребителя, указанията за попълване и подаване на периодичните отчети на застрахователните дружества, както и самите образци на входящите справки са публикувани на интернет страницата на КФН. Образците за входящи справки са със съдържание, съгласно действащите разпоредби на Наредба № 30 за изискванията към счетоводството, формата и съдържанието на финансовите отчети, справките, докладите и приложенията на застрахователите, презастрахователите и на здравноосигурителните дружества, т.е. не е променено тяхното съдържание. Необходимо е справките да се подават в публикувания на интернет страницата на КФН формат, предвид, че при подаването им данните ще бъдат верифицирани и при некоректно попълнена информация ще се получава съобщение за грешка.

Първите справки, които ще бъдат подавани чрез новия интернет портал са месечните справки с данни за месец май 2012 г., чието подаване съгласно нормативните изисквания е до края на м. юни 2012 г.