КФН: Все повече посредници и застрахователи искат да правят бизнес у нас

891
КФН: Все повече посредници и застрахователи искат да правят бизнес у нас

В края на първото тримесечие на 2008 г. броят на колективните инвестиционни схеми (КИС) достига 78, от които 67 са договорни фондове, а 11 са инвестиционни дружества, сочат данни от тримесечния отчет на Комисията за финансов надзор за небанковия сектор у нас.

През отчетния период дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) увеличават броя си с 4 дружества, 3 от които извършват секюритизация на недвижими имоти, а едно е специализирано в секюритизация на вземания, като с тях общият брой на АДСИЦ достига 65.

Значително нараства броят на нотификациите, получени от КФН, както от застрахователни посредници (157 за първо тримесечие на 2008 г.), така и от инвестиционни посредници (117 за първо тримесечие на 2008 г.) и застрахователи (18 за първо тримесечие на 2008 г.).

Развитие се наблюдава на пазарите на услуги, предлагани от дружества със специална инвестиционна цел и застрахователите. Активите на АДСИЦ възлизат на 1.426 млрд. лв. към 31 март 2008 г., като отбелязват ръст от 3.95% за тримесечието. Премийният приход на застрахователите, извършващи дейност по общо застраховане, надхвърля 360 млн. лв. (ръст от 18.12%), докато този на застрахователите, извършващи дейност по животозастраховане, достига до 64 млн. лв. (ръст от 19.74%) в края на първото тримесечие.

Забелязва се известен спад от 1.73% в активите на управляваните от пенсионноосигурителните дружества фондове, които към 31 март 2008 г. възлизат на 2.278 млрд. лв. По-сериозно намаление се наблюдава при активите на колективните инвестиционни схеми, които отбелязват спад от 24.8% до 685 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg