Азиатските застрахователни компании, и в частност китайските, разглеждат кризата, обхванала паричните пазари и довела до затруднения за някои финансови институции и застрахователни компании, като възможност да разширят дейността си извън пределите на страните си, сочи публикация на изданието Insurance Journal.

Азиатските компании имат нужда от "ноу хау", достъп до което могат лесно да получат от компаниите от развитите пазари.

В същото време наличието на достатъчно свободни средства, вследствие на бурното развитие на бизнеса в страните им, извежда необходимостта от диверсификация на бизнеса им на други пазари.

От друга страна, затрудненото положение откъм ликвидност на компаниите от Европа и САЩ ги принуждава да търсят свежи ресурси на относително по-ниски цени, което създава възможности.

Специалисти прогнозират, че през следващите месеци и дори години можем да станем свидетели на значителни придобивания от страна на азиатски компании в САЩ, както и на Стария континент.

Ситуацията би представлявала коренна промяна на положението отпреди няколко години, когато азиатските компании бяха обект на преследване за изкупуване от големи дружества.

Значителният приток на средства към развиващите се азиатски икономики и бурният ръст на икономиките им подсилиха позициите на местния бизнес.

На фона на огромните загуби, претърпявани от компаниите от сектора на финансовите услуги, в резултат на кризата на ипотечните пазари и отписване на активи на стойност милиарди долари, тези от развиващите се азиатски страни все още остават встрани и се радват на добри резултати.

Най-големите китайски застрахователни компании - Ping An и China Life, се превръщат в ключови сили на пазара и основни кандидати да развиват своя бизнес посредством изкупувания на дялове във водещи световни застрахователи.

Сумарната капитализация на двата китайски застрахователни гиганта към края на миналата година възлиза в размер на около 300 млрд. долара.

Ping An се съгласи да плати над 2 млрд. евро през март за закупуване на 50% от бизнеса за управление на активи на Fortis.