Втората най-голяма китайска застрахователна компания е получила одобрение от акционерите си да набере капитал на шанхайската борса. Тази намерения бяха частично в основата на понижението на акциите на компанията с близо 30% през последните два месеца.

Акционерите са приели предложението за продажбата на нови 1.2 млрд. акции, средствата от които да бъдат използвани за експанзия на бизнеса на компанията в страната.

След новината акциите на Ping An загубиха 4.3% от стойността си по време на търговията им на борсата в Шанхай, като за последните няколко месеца поевтиняха близо наполовина.

Акционери изразиха недоволството си за малкото информация, с която разполагат относно това за какво ще бъдат използвани набраните средства, става ясно от публикация в Bloomberg.

През ноември компанията плати 2.7 млрд. долара за дял в белгийската компания Fortis. Ping An има още инвестиции в China Minsheng Banking Corp., както и в банката Shenzhen Commercial Bank.

На пазара се носят слухове, че китайската компания може да закупи дял в най-големия британски застраховател - Prudential Plc или в Aviva Plc.

Според някои инвеститори плановете на компанията да инвестира извън пределите на страната в този не особено благоприятен за международните пазари момент не са добри. Продажбата на акции от недоволни инвеститори бяха и в основата на значителния спад в цената на акциите на компанията.