Случаите на просрочени вземания по целия свят нарастват с близо 45% през първите четири месеца на 2008 г. Рискът от това е се е повишил в секторите на строителството, автомобилната промишленост, въздушния транспорт, електронните компоненти.

За България рискови са селското стопанство, строителството, както и транспортът и логистика. Това заяви на пресконференция Камелия Попова, управител на Кофас България. Според нея за възстановяване на световната икономика може да се говори към средата на 2010 г. като вече станахме свидетели на пика на финансовата криза.

От компанията изнесоха и данни за съотношението на просрочените вземания за България и света. Над половината от сделките се плащат със закъснение като 84% от просрочените задължения са поради неплатежоспособност при 59% в света. Процентът за България поради несъстоятелност е 1%, докато цифрата извън страната е 31 на сто. Оспорени у нас задължения са 15%, а в света – 10%.

Според дружеството обичайна практика в България е компаниите да работят "на кредит" спрямо контрагентите си. Средният срок на плащане, изискван от последните, е предплащане до отложено плащане в рамките на 60 дни.

Средното просрочие на плащането варира от 60 до 90 дни, а ефективният период на плащането е между 60 и 150 дни. Според данните на Кофас 52% от сделките са платени със забавяне.

Сред последиците от невъзможността за плащане от клиента са незабавна загуба на приходи и спад в оборота, необходимост от привличане на нови клиенти, както и спад в ликвидността, поради просроченото плащане, коментираха от компанията.

Камелия Попова посочи, че в България застраховането на кредитния риск е неразвит сегмент спрямо практиката на Запад. Поради тази причина тя смята, че навлизането на дружеството в този сегмент е перспективен.

От там коментираха, че всяка българска компания с оборот над 1.4 млн. евро годишно може да се застрахова срещу неизрядни длъжници или фалит на клиента. Стойността на застрахователната полица е от 0.2% до 0.6% върху годишния оборот на разсрочено плащане на компанията, като точният размер се определя от Кофас.
Застрахованата фирма си гарантира средно 85% възвръщаемост от забавените плащания. Покритието важи както за фирми, които развиват дейност в или извън страната. Няма ограничение и по сектори, казаха те и допълниха, че услугата не важи за държавни компании или плащания, свързани с държавата.

Камелия Попова посочи, че в България има 6 737 фирми, чиито оборот надхвърля 1.4 млн. евро годишно. „Целта ни е в следващите три години да застраховаме бизнес на български компании за над 1 млрд. евро,“ каза още тя.

Сн.: Камелия Попова, управител на Кофас България (Кофас България)