Пет компании от общото застраховане у нас имат пазарен дял от повече от 10%, става ясно от данни на Комисията за финансов надзор.

Лидерът Армеец е с 13.23 на сто, докато вторият – Бултрад Виена Иншурънс Груп, е с 12.25 на сто. Следващите три компании са много близо по пазарен дял една от друга.

Третата най-голяма компания в края на 2015 г. е Лев Инс с 10.37 на сто, докато ДЗИ Общо застраховане и Алианц България държат респективно 10.06 и 10.00 на сто от пазара.

В случай че вземем под внимание окончателното приключване на сделката между Виктория и Дженерали България, то новата компания би излязла на шеста позиция с пазарен дял от 9.73 на сто.

В челото с по над 7% от пазара са още Евроинс и Бул Инс.

Брутният премиен приход на компаниите от общото застраховане за първи път премина границата от 1.5 млрд. лв., като достигна 1.57 млрд. лв. за 2015 г. Година по-рано бяха отчетени брутни премийни приходи от 1.43 млрд. лв.

Гражданска отговорност

Задължителната Гражданска отговорност се сключва най-често в Лев Инс и Бул Инс, следвани от ОЗК Застраховане. В топ 5 за 2015 г. попадат още Булстрад и Евроинс.

Автокаско

Двете автомобилни застраховки формират около 70% от премийните приходи на сектора. Полицата се сключва най-често в Армеец, Алианц България и Булстрад Виена Иншурънс Груп. В челото са още ДЗИ Застраховане и Лев Инс.

Пожар и природни бедствия

Имуществените полици заемат третото място сред най-популярните застраховки. Лидерите тук са Енергия, Алианц България и Булстрад Виена Иншурънс Груп.