Кои са застрахователните компании, чийто бизнес е най-слабо зависим от автомобилните застраховки Автокаско и Гражданска отговорност?

Справка на Profit.bg, на база данни от Комисията за финансов надзор към края на август, сочи, че от началото на 2016 г. три от големите компании в сектора на общото застраховане имат премиен приход от над 40%, който не е от най-популярните полици.

Разгледаните дружества са с пазарен дял от поне 3%, като тук попадат общо 11 застрахователни компании.

Лидерът по общото застраховане Булстрад Виена Иншурънс Груп, както и Уника, формират над 45% от брутните си премийни приходи от полици, различни от ГО и Каско.

Следват Дженерали с 44.69 на сто, както и Алианц България с дял от 39.26%. Топ 5 се допълва от Евроинс, където 28% от премийните приходи са формирани от различни от автомобилните застраховки.

При ДЗИ Общо застраховане този процент възлиза на 25.87%, докато при Армеец и ОЗК той е малко над 16 на сто.

Най-силно зависими от автомобилните застраховки са Бул Инс и Далл Богг: Живот и здраве, където продукти, различни от автомобилните застраховки, осигуряват 1.89 и 2.75 на сто от премийните приходи.

Вторият най-голям застраховател в страната Лев Инс е с дял от 4.04 на сто.

Сред по-малките компании прави впечатление, че ЗАД България и Енергия формират 100 и 97% от бизнеса си от продукти, независими от автопарка в страната.