Прекратени полици, издадени на разсрочено плащане стоят зад най-голям дял от заведените щети по незастраховани МПС в Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Тенденцията и през миналата година е била към нарастване на броя на незастрахованите МПС, причинили произшествия на територията на държавите, подписали Многостранния договор, и за които НББАЗ е длъжно да даде покритие и да уреди платените от съответните обработващи бюра обезщетения, съобщиха от институцията.

През 2011 г. в бюрото са отпечатани 643 000 броя „Зелени карти” и 25 800 броя „Гранична застраховка”, съобщиха от институцията.

Най-честите случаи от заведените в НББАЗ щети по незастраховани МПС продължават да бъдат по прекратени полици, издадени на разсрочено плащане. В резултат на това регистрираните щети в НББАЗ по вина на МПС без наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност” за 2011 г. година са 673 броя, като най-много са настъпили на територията на Румъния, Италия, Гърция и Германия.

Заведените в НББАЗ щети в качеството му на Компенсационен орган за 2011 г. са 31 броя, а на територията на България са регистрирани 443 броя щети от катастрофи, предизвикани от чужди МПС със зелени карти.

Най-голям брой щети са регистрирани по вина на турски водачи на МПС - 135 броя. На второ място по брой заведени щети са ПТП с участието на водачи на МПС с румънски регистрационни номера - 45 броя, с македонски - 40 броя, с немски - 31 броя, с гръцки - 30 броя, с испански - 24 броя, със сръбски - 17 броя.