Система за родителски контрол над автомобила ще инсталилира в колите си Ford от следващата година. Тя ще принуди младите шофьори да карат по-безопасно и дори може да повлияе на застрахователните премии, съобщава Дейли Мейл.

Екстрата вече е придобила прякора „тинейджърски режим" и се задейства когато колата се запали със специален втори контактен ключ.

Чрез нея например родителите ще могат да ограничават максималната скорост за младия шофьор, като зададат стойност в диапазона между 45 и 80 мили в час (около 72.42, съответно - 128.75 километра в час). При достигане на скорост от 45.55 или 65 мили в час (съответно 73.3 и 104.6 км/ч) ще се включва глас, който ще предупреждава за високата скорост.

Силата на звука от музикалната система също може да се лимитира до 44% от максимума чрез програмируемата електронна система, чието официално име е МуKey.

С нея ще може да се забранява на младия шофьор да изключва тракшън контрола, а предупреждението за намаляване на горивото ще се включва по-рано - на 75 мили (около 102.7 километра), вместо на 45 мили преди изчерпването му.

Колите на Ford обикновено напомнят за предпазния колан с шестсекундна аларма на всяка минута в първите пет минути след запалването на двигателя. С MyKey обаче тя ще продължава да звучи докато коланът не бъде поставен, като в същото време ще заглушава и музиката.

Една от възможностите на системата е и да алармира спешните служби в случай на катастрофа, при която се отворят въздушните възглавници. Бордовият компютър ще изпраща текстово съобщение с координати на произшествието чрез мрежата за мобилна телефония.

От Ford цитират изследване, което показва, че прекалено високата скорост е причина за 21 на сто от катастрофите на млади момичета за 30 на сто от произшествията на млади момчета шофьори.

Системата е насочена към младежите, но може да бъде също толкова полезна и за контрола над професионалните шофьори, казва Пол Маскарена, технически директор на Ford.

Системата може да се окаже и лек срещу свръхвисоките застрахователни премии за млади шофьори. Според Матю Ейвъри от компанията за изследвания върху безопасността Thatcham е напълно възможно застрахователните компании да намалят цената на автомобилната застраховка за младежите, които шофират със системата за родителски контрол.

От производителя на автомобили са имали опасения, че „електронният шпионин" ще бъде непопулярен сред тийнейджърите, но първоначалните проучвания в Америка доказали противното. Оказало се, че родителите всъщност са по-склонни да заемат колата си при наличие на MyKey, което реално увеличавало достъпа на младите шофьори до колата.