Дерегистрацията на леките коли заради липса на задължителната автозастраховка „Гражданска отговорност“ ще започне най-рано от средата на март. Това научи вестник „Монитор“ от източници от застрахователните компании.

Поне два месеца са необходими за изграждането на връзката между Гаранционния фонд и КАТ. Чрез нея КАТ ще научава в онлайн режим кои автомобили не са си подновили полицата и ще ги дерегистрира по служебен път.

В Кодекса за застраховането е предвиден срок от шест месеца, в който да се изпълни новото изискване за колите без задължителната полица. Нагласата както на КАТ, така и на Гаранционния фонд обаче, е това да стане в рамките на два месеца.

През този срок, освен онлайн връзката, ще трябва да се уточни и цялата процедура по дерегистрацията. Освен това от страна на МВР трябва да бъдат разписани и някои подзаконови нормативни актове, смятат от застрахователите.

Така или иначе, новината за това, че колата е сложена на трупчета, няма да ни идва като гръм от ясно небе. В кодекса е разписан срок от 14 дни след изтичането на Гражданската, в които Гаранционният фонд трябва да ни уведоми, преди да подаде колата на КАТ за дерегистрация, обясниха от фонда.

Справка от Гаранционния фонд показва, че към 4 януари автомобилите без „Гражданска отговорност“ са 719 хиляди, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Това са над 2% от всички регистрирани МПС-та съгласно регистъра на МВР, уточниха от там.

Най-голям е делът на колите без задължителната полица във Видин – 38%, а Враца е на второ място –с 34% без Гражданска

В абсолютна стойност броят на незастрахованите коли е най-голям в София-град – над 161 хил. Това е всяка пета кола със софийска регистрация. От Гаранционния фонд очакват, че до края на месеца броят на автомобилите без застраховка „Гражданска отговорност“ ще намалее, тъй като през януари изтичат голям брой полици, допълниха от финансовия надзор.

С влизане в сила от Нова година на новия Кодекс за застраховането важи изискването всички коли, които са без сключена застраховка „Гражданска отговорност“, да бъдат служебно дерегестрирани от КАТ. След плащането на задължителната полица колата ще бъде регистрирана по служебен път. Освен дерегистрацията липсата на Гражданска се наказва и с глоба.

Глобата вече е 250 лв. вместо предишните 400 лв. Тези, които карат чужда кола без Гражданска, ще бъдат глобявани с 400 лв. За повторно нарушение санкцията е 800 лв. Санкциите за фирми и ЕТ без сключена Гражданска са 2000 лв. за първо нарушение и 4000 лв. за второ.

От Нова година застрахователите са длъжни да издават сертификата „Зелена карта“ заедно с Гражданската. Полиците, сключени след 1 януари, вече ще важат не само в ЕС, но и в Турция и Македония, които са държави от системата „Зелена карта“.