Ако ви хванат да говорите по телефона докато шофирате в България ще отнесете 50 лв. глоба. Освен това обаче ще останете с шест точки по-малко в талона, а това може да ви коства още повече пари след като се въведе бонус-малус, тъй като едно от предложенията е цената на Гражданската отговорност да зависи от броя на точките. И всичко това ако имате късмета да не направите катастрофа.

Проблемът е, че има твърде много шофьори, които се занимават с неприсъщи дейности докато шофират, а говоренето по телефон или гримирането или пращането на sms-и са нищо, в сравнение с виртуозните изпълнения на някои мултифункционални шофьори.

В опит да се справи с този тип нарушения, британската полиция провела специализирана акция по магистралите М27 и М3, при което се натъкнала на фрапиращи примери.

Един от шофьорите например ял круша с нож в ръка, друг си записвал викторина по радиото, а трети шофирал, работел на лаптопа си и пиел кафе едновременно, съобщава newslite.tv.

Полицаите успели да засекат 84 видимо разсейващи се с нещо странично шофьори, сред които един мотоциклетист и един водач на товарен автомобил, като в 39 от тези случаи нарушителите са говорили по телефона. Санкцията за такова нарушение там е 60 паунда и три точки, но както се вижда най-важна си остава личната отговорност и самосъзнанието.

Още новини от нашата Фейсбук страница