Цените на застраховка Гражданската отговорност за масовия клас автомобили и средностатистическия потребител е често обект на медиен интерес. Националният статистически институт също я е включил в потребителската кошница, с която следи за инфлацията в страната.

Колко обаче ще трябва да плати за ГО един 40-50 годишен шофьор, ако вече е развил свой бизнес или е на висока мениджърска позиция, живее в София или някой от другите големи градове, кара мощен автомобил, може би и с висока проходимост, но в синхрон с положението си шофира отговорно и не е причинил катастрофа в последните години. Това провери Insurance.bg в публикуваните на сайта на Комисията за финансов надзор застрахователни тарифи към момента.

Такъв един образцов представител на бизнеса ще спести от това, че не попада в рисковата възраст до 25-26 години, има дълъг шофьорски стаж, не е предизвиквал пътнотранспортни произшествия и се е въздържал от изкушението да спести пари, като си купи автомобил с десен волан. Големият двигател на колата му обаче попада в най-скъпата графа на застрахователните тарифи, а регистрацията й допълнително завишава цената. За такъв човек не би било проблем да плати застраховката накуп, затова не сме разглеждали вариантите за разсрочване. Това че има финансови възможности обаче не означава, че цената е без значение.

Между 248 и 538 лв. варират цените на полицата с покритие само за България за такъв бизнесмен със софийска регистрация. От 243 до 427 лв. бихте платил той, ако живее в някой от другите по-големи градове.

Ако покритието се разшири със Зелена карта обаче застраховките започват от 279 лв. за всички райони и достигат до 495 лв. за по-големите градове и 568 лв. за София.

Лев Инс предлага най-ниските цени за този тип клиенти от София. Условието е да се купи застраховката през Интернет. 248.65 лв. е по-точно покритието за България, а 279.25 – със Зелена карта през онлайн платформата на застрахователя.

При същата компания е и най-евтиното предложение за мощните коли от Варна, Пловдив и Бургас – 243.55 лв. е полицата за България, а 304.75 лв. – със Зелена карта, но този път покупката не е през интернет.

Ако стандартът на съответния бизнесмен е стигнал до там, че да не живее в голям град, то регистрацията на мощна кола с друга регистрация би му спестила съвсем малко.

Най-евтиното покритие за България за мощен автомобил, управляван от човек на средна възраст без катастрофи е през онлайн платформата на Виктория – 241.54 лв. Ако е нужна и Зелена карта обаче най-ниско остава да е предложението на Лев Инс, чиято цена – 279.25 лв. важи за всички региони при покупка онлайн.

Ако сте такъв бизнесмен и имате окончателни съображения срещу онлайн покупката обаче нещата стоят по друг начин. Тогава ще трябва да се бръкнете с поне 262 лв., ако сте от София и не ви е нужна Зелена карта. Това е предложението на ОЗК - Застраховане. За полица със Зелена карта на софиянец отново най-евтино ще платите при Лев Инс, но без интернет покупка тя вече струва 304.75 лв.

Най-скъпите застраховки са в Дженерали – 538.50 лв. е полицата без Зелена карта за коли от София и Варна и 568.40 лв. – с покритие в чужбина.