Конкуренцията сваля цените на най-масовите застраховки у нас - "Гражданска отговорност" и "Автокаско", показа проверка на "Стандарт" сред брокерите.

От началото на годината някои от дружествата с по-малък пазарен дял опитват да спечелят клиенти с по-агресивни и атрактивни цени.

Така например при някои застрахователи тарифното число за определяне на цената на полицата "Каско" е намалено промоционално с повече от 1%.

В резултат за застраховка на по-скъпа кола от около 50 хил. лв. и възраст до 4 години, цената на полицата е свалена до около 1870 лв. По старите тарифи същата застраховка струваше около 2750 лв.

Ако автомобилът е още по-скъп, клиентът може да спести и над 1500 лв. от промоцията. При по-старите автомобили, които естествено са и по-евтини, разликите между стари и нови тарифи е 100-200 лв.

Явно заради свиването на пазара се правят опити за привличане на клиенти. Според специалисти обаче подбиването на цените може да изиграе лоша шега на такива компании. При повече щети и сериозни плащания ниските цени могат да докарат главоболия и на клиенти, и на компании, докато при големите дружества подобен проблем няма да се появи.

Отстъпка от 15% пък могат да получат лоялните клиенти на "Виваком" при покупка на "Гражданска отговорност" и 20% по "Каско".

Всеки лоялен частен клиент на телекома може да получи карта VIVACLUB, а срещу представянето й в определена застрахователна компания, получава отстъпката от цената. Промоцията е в сила до края на март.