Конкуренцията на румънския животозастрахователен пазар ще нараства все повече, след като броят на финансовите групи, изявили желание да навлязат в този сегмент от пазара нараства, пише Ziarul Financiar.

Последният играч, който стъпи на пазара, е Signal Iduna Asigurari de Viata- част от германската група Signal Iduna, която миналата седмица получи лиценз от местната Комисия за застрахователен надзор. Немската Groups Ergo, холандската Aegon и френската Sogecap също обявиха плановете си да навлязат в животозастраховането в северната ни съседка до края на годината.

В този сегмент инвеститорите предпочитат да започват проектите си от нулата, за разлика от сегмента на Общото застраховане, където придобиванията са предпочитани. В периода между декември 2007 г. и май 2008 г. в Ръмyния бяха продадени осем застрахователи, като общата стойност на сделките възлиза на около 1 млрд. евро. Само една от тези компании специализираше в животозастраховане и това беше BCR Asigurari de Viata.

Темпът на растеж, който се ускори през миналата година, е основната причина, поради която инвеститорите проявяват интерес към румънския животозастрахователен пазар. В същото време животозастраховането е по-печелившо от общото застраховане. Повечето животозастрахователни компании отчитат печалба за миналата година, докато много компании в общото застраховане са обявили загуби или съвсем малки печалби.

Животозастрахователите в Румъния са генерирали 432 млн. евро брутни премийни приходи през 2007 г., които съставляват около 20% от общите премийните приходи на пазара. Делът на животозастраховането обаче ще нарасне до 40-50% в бъдеще, прогнозират специалисти.

Румънският животозастрахователен пазар е нараснал с 26% миналата година, което представлява почти троен ръст в сравнение с нарастването от 9.66% отчетено през 2006 г.

Signal Iduna ще се опита да привлече клиенти основно със средни и високи доходи, както физически лица така и компании. Компанията, която има акционерен капитал в размер на 7 млн. евро, ще се фокусира основно върху здравното осигуряване и застраховките "Живот" и "Злополука".

Холандската компания Aegon, която стъпи на румънския пазар миналата година, също се подготвя да започне продажбата на животозастрахователни полици. Aegon Asigurari de Viata в момента очаква одобрението на застрахователния регулатор.

Ergo Asigurari de Viata, която продава полиците си през клоновете мрежа на UniCredit Tiriac, също скоро може да започне собствена дейност в Румъния. Компанията обяви, че разчита основно на застраховане на физически лица и ще започне операции до края на първата половина на годината.

Друга компания, която има интерес към животозастраховането в Румъния, е Societe Generale, която ще основе BRD Asigurari de viata чрез компанията Sogecap. Първоначалните й инвестиции ще възлязат на 7.5 млн. евро. Компания ще започне да развива дейност до края на годината.

ING и AIG Life в момента са най-големите играчи на румънския животозастрахователен пазар.