Петър Чобанов е новият председател на Комисията за финансов надзор, заменил от поста Апостол Апостолов в края на май. В материала по-надолу ви предлагаме кратка биография на новия председател на надзорния орган, позовавайки се на информацията от КФН.

Петър Чобанов е избран от Народното събрание на 21 май с 6-годишен мандат. Той е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол.

Завършил е Математическа гимназия „Атанас Радев", в Ямбол. Притежава магистърска степен по макроикономика (2000 г.) и научна степен „доктор по финанси" (2006 г.) от УНСС.

Специализирал е в областта на политиките за парична и финансова стабилност.

Професионалната кариера на Петър Чобанов започва през 2000 г. като главен експерт в отдел „Анализи" при дирекция „Ковчежничество" на БНБ. От 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. От 2002 г. е преподавател в катедра „Финанси" в УНСС.

Член е на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, на Организационния научен комитет на международната конференция на Стопанския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и на редакционната колегия на АИАП.

Автор е на редица публикации в областта на макроикономическата и финансова стабилност, системния риск, паричния пазар и икономическата конвергенция.

Владее английски и руски език.

Още по темата:

Коя е Ралица Агайн?

Кой е Емил Атанасов?

Кой е Нено Павлов?