Жители на цялата планета са се взирали в небето в петък срещу събота, заради новината, че отломки от спътник с големината на автобус ще се стоварят незнайно къде върху земната повърхност.

Както и в предишните подобни случаи обаче събитието се размина без щети. Първоначално тръгнаха слухове, че отломките от UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) (на снимката) са се разбили край канадския град Калгари, което се оказа шега. Вероятно няма и да се разбере къде са 26-те парчета, които не са могли да изгорят в атмосферата. От NASA предполагат, че са се разпилели по протежение на около 750 километра в Тихия окан, тъй като по време на падането си към 4 часа по Гринуич, сателитът е минавал най-вече над вода, с изключение на някои части от Северна Канада и Западна Африка.

UARS е най-големият сателит, който пада безконтролно на земята, от 1979 г. насам, когато 90-тонният Скайлаб падна западно от Австралия. Още преди събитието специалисти от NASA изчислиха, че вероятността отломки от сателита да отнемат човешки живот е едно към 3 200.

Въпреки това обаче е ясно, че частите му са могли да причинят големи поражения, при положение, че са летели към земята нагорещени до бяло със скорост около 7.5 метра в секунда. Възниква въпросът трябва да поеме щетите от такова събитие. Отговорът е съвсем прост - NASA.

Според Договора за Космоса от 1967 г. и Конвенцията за международната отговорност за вреди, причинени от космически обекти, от 1972 г., главен субект на отговорността е изстрелващата държава (или държави), а когато участват международни организации, отговорност паралелно с нея носят и държавите-членки, когато е необходимо. Въпросната отговорност се простира върху всяка щета, което според конвенцията е лишаване от живот, телесна повреда или друго увреждане на здравето, унищожаване или повреждане собственост на държави, на физически или юридически лица, или собственост на международни междуправителствени организации

"На теория това означава, че ако парче от падащ спътник се разбие във Великобритания например, иск за стойността на щетите може да се предяви пред НАСА", обяснява Саймън Дъглас, директор на AA Insurance.

Въпреки това е за предпочитане да имате полица с покритие на този риск, тъй като тя ще ви спести времето и усилията да търсите обезщетение.