Изключително интересно за клиентите на застрахователите да научат коя е компанията, която би им платила най-бързо, най-лесно и най-много за дадена щета.Статистика на КФН обаче отразява само общия размер на плащанията по отделни застраховки, а той зависи от много други нерелевантни фактори.

Само при идеални пазари цената на застраховката и генерираните премии биха били напълно обвързани с размера на плащанията. При несиметричната информация и ниската потребителска култура у нас обаче, даден застраховател може да привлече по-качествени клиенти, да поддържа по-малко покрити рискове или по-големи франшизи и в същото време цените му да са равни или по-високи от тези на конкурент, който е също толкова коректен в плащанията.

Въпреки това съпоставката между плащанията и премийния приход по дадена застраховка е интересна и може да даде известна статистическа перспектива.

Затова Insurance.bg изготви своеобразна класация на застрахователите според размера на плащанията по Каско, като в същото време ги съпостави с премийния приход от началото на 2011 г. Трябва да се имат предвид и множеството фактори, които могат да забавят изясняването на размера на обещетенията и тяхното осребряване, така че някаква част от плащанията да са за още по-стари полици.

При всички тези условности обаче пазарният лидер по застраховка Автокаско - Армеец е и компанията с най-големи плащания по застраховката на сухопътни превозни средства (без релсови) за първите осем месеца на 2012 г. Компанията изпреварва значително конкурентите си по премиен приход от застраховката, но в същото време има над средното съотношение между плащанията от началото на годината и постъпленията от същата застраховка от началото на 2011 г. – 26.8% при средно 25.9% за всички дружества.

В горната си част, класацията почти съвпада с тази по пазарен дял. От таблицата се вижда, че повечето компаниите имат много близко до средното съотношение между плащания и премии. Сериозни отклонения има само при Български имоти, където делът на плащанията е далеч по-голям – 43.9%, Виктория, където той е само 17.5%, и ОЗК, при която също е по-нисък от средното – 19.3%.

Плащания и премиен приход по застраховка на сухопътни превозни средства (без релсови)