Край на кочаните за Гражданска отговорност

1259
 Край на кочаните за Гражданска отговорност

Задължението за застрахователите да спрат да издават хартиени полици за Гражданска отговорност след 18 юни ще бъде регламентирано с промени в Наредба № 24 на Комисията за финансов надзор за изграждането и поддържането на Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР).

На днешното си заседание надзорът е приел на първо четене промените в норматива. Проектът вече е публикуван на сайта на КФН и ще бъде изпратен за съгласуване на Асоциацията на българските застрахователи и Гаранционния фонд.

Срокът 18 юли, след който да се издават само електронни полици, сега е само договорка между КФН, ГФ и застрахователните компании. Записването му в наредбата ще създаде реално задължение за застрахователите да премахнат кочаните.

Други текстовете на наредбата също ще претърпят и редакции. Отпада например необходимостта от изготвяне на отделни технически задания от самите застрахователи, тъй като е възприет подхода за единна информационна система на Гаранционния фонд, която непосредствено обхваща и самите застрахователи и застрахователни посредници.

Към момента информационната система е завършена, осигурен е необходимия достъп на застрахователите и застрахователните посредници за издаване на полиците от системата и се извършва тестване на нейното функциониране в реални условия. На практика проектът е реализиран и информационната система функционира ефективно, поради което се правят настоящите предложения за промени в наредбата, с които се отчита постигнатият напредък и се определя крайният срок от който да започне издаването на полици - единствено и само чрез информационните системи на застрахователите, се казва в мотивите към проекта.
 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg