Наполовина е спаднал броят на кражбите на МПС в България през последните 10 години, но има основания да се смята, че делът на застрахователните и лизинговите измами се е удвоил от началото на кризата. Това научи Insurance.bg от Мирослав Тончев, началник на сектор „Престъпления свързани с МПС" в главна дирекция „Криминална полиция" на МВР.

От 10 997 през 2000 г., на 4 409 през 2009 г. са намалели отнеманията на автомобили в страната сочи статистиката на МВР. Цифрата включва всички видове МПС, не само леките автомобили. За 2009 г. отнетите МПС са 0.13% от общо регистрираните 3 156 331 автомобила към 31 декември. В тях се включват всички видове МПС, не само леките коли.

Застрахователните и лизинговите измами са изключително трудно доказуеми, но редица признаци издават наличието им. Въз основа на такива предположения може да се каже, че техният дял обикновено е около 20% от кражбите. След началото на кризата обаче той рязко са се е увеличил и би било съвсем реалистично да се очаква, че е достигнал до 35-40%, обясни Тончев. С тази тенденция е свързан и забележимия ръст в кражбите на товарни автомобили, строителна и селскостопанска техника.

От 28 през 2008 г. на 34 през 2009 г. са се увеличили грабежите на автомобили, показват още данните на полицията. Почти всички такива случаи обаче са всъщност кражби, при които шофьорът излиза за малко от автомобила, оставяйки го да работи с ключове на таблото, смятат криминалните спецове. Показателно е, че те се извършват пред домове, павилиони за кафе, цигари и вестници, рано сутринта, или привечер, когато автомобилистите отиват или се връщат от работа. Аналогично на фалшивите кражби и тук това е почти недоказуемо - ощетените обявяват грабеж тъй като застрахователите не изплащат обезщетения за отнети МПС с оставени ключове на арматурното табло.

Над половината от случаите на отнемане (2 561 за 2009 г.) са в София. Най-много се краде в богатите квартали в тъмните часове на денонощието. Често обаче се случва и около молове и други оживени места в натоварените часове. През лятото има отчетлив ръст по морето, където се предпочитат автомобилите на чужди граждани.

Между 30% и 40% е делът на намерените автомобили, а разтрогваемостта на престъпленията е между 12-14%, заяви Тончев. По разкриваемост сме наравно със западноевропейските страни. Там обаче по-често се откриват автомобилите, тъй като далеч по-рядко се разкомплектоват за части, което в България е сред основните причини за кражбите, особено на по-старите автомобили.

Сн.: Insurance.bg