От общо 235 597 регистрирани МПС през 2011 г. употребяваните нововнесени автомобили са 198 633 броя, а новите коли са едва 22 667 или само само 11,4%, сочи официалната статистика на КАТ.

Тук не са включени пререгистрираните возила, които само са сменили собственика си на вътрешния пазар.

Според запознати, ако и те бъдат добавени, ще се окаже, че на един закупен нов автомобил се падат 15 употребявани. Това съотношение никога досега не е било толкова трагично и е индикатор за
резервираните позиции на потребителите.

По този показател сме първи в Европа, което отчита ниската платежоспособност на масовото население и категоричната липса на средна класа.

Според изследване, направено между 1000 човека у нас, почти 24% от анкетираните планират покупката на чисто нов автомобил през следващите няколко години. 18% от запитаните ще заложат на употребяван автомобил, но не по-стар от 3 години, а над 30% възнамеряват да купят кола на възраст между 3 и 5 години.

Една пета от хората имат намерение да купят кола по-стара от 5 години. Съпоставени с резултатите от същото проучване, проведено в края на 2008 г., се забелязва тенденцията, че желаещите да закупят нова кола са намалели с 10% за сметка на тези, които ще заложат на коли до 5 години, съобщава в. Монитор.