Австрийската Vienna Insurance Group не е внесла никакви документи в Комисията за финансов надзор за одобрение на сделката за продажба на пенсионноосигурителната компания Доверие. Това заяви шефът на комисията Стоян Мавродиев пред “Труд”.

В другата институция, която може да даде зелена светлина за продажбата - Комисията за защита на конкуренцията, също няма информация за евентуалния купувач.

Късно вечерта в понеделник Vienna Insurance Group официално съобщи, че е приключила преговорите за продажба на 92% от пенсионното дружество на United Capital Plc и чака одобрение на сделката от българските власти.

Според източници на “Труд” United Capital е регистрирана във Великобритания и е с офшорна собственост.

Смята се, че мажоритарен собственик на дружеството е руската Инвестбанк, която е в Топ 50 на банките в Русия и управлява активи за около 2 млрд. евро. На този етап не е ясно дали сред акционерите му има и българско участие.

По информация на “Труд” кандидатите за Доверие са били трима, като на финала са получени две обвързващи оферти. Едната е била от United Capital, а другата - от “Доверие Обединен холдинг” - бивш приватизационен фонд, в който основни акционери са “Софарма”, “Телсо” и “Елфарма”.

Междувременно министърът на финансите Петър Чобанов призова финансовият надзор да не разрешава сделката. “Надявам се г-н Мавродиев да се съгласи. Беше му даден съвет”, каза Чобанов.

Същото поиска и шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Vienna Insurance Group вчера не отговори на въпросите на вестника кой е реалният бъдещ собственик и препрати за информация към United Capital.