2 110 тестери за наркотици, ще закупи Гаранционния фонд за Пътна полиция. Това стана ясно от обявена открита процедура за закупуване на техническите средства на сайта на фонда.

Конкурсът е за полеви орални тестери за еднократна употреба за установяване на упойващи и наркотични вещества. Единичната им цена трябва да е до 30 лв. или общо до 63 300 лв. за всички, става ясно от условията на конкурса.

Това е само малка част от сумата от 1.2 млн. лв., която идва от сключените застраховки Гражданска отговорност на МПС и ще бъде насоченъ към Министерството на вътрешните работи. Член 288б. от Кодекса за застраховането предвижда ежегодно 5% от набраните от ГФ средства да се инвестират в техника и информационни и комуникационни технологии за подобряване състоянието на безопасността на движението по пътищата. В края на 2011 г. ГФ закупи 1 100 еднократни тестера за наркотици.

Оралните тестери следва да показват самостоятелно без поставяне в уред, предварителна качествена оценка за наличието на употребата на наркотични вещества. Трябва да имат гаранция минимум 1 година след датата на доставка.

Срокът за изпълнение на поръчката е на етапи, като се предвижда обучение и внедряване в реална експлоатация - до 30 дни след доставката.

След отваряне на офертите същите се разглеждат от назначената комисия и се преценява тяхното съответствие с минимално необходимото съдържание съгласно изискванията на възложителя и нормативните актове. Договор за доставка по съответната позиция ще бъде сключен с участника с икономически най-изгодната оферта при показатели и методика за оценяване, посочени по-долу.

Като база за сравнение при оценяването комисията взима съответните стойности от техническата документация, ако няма такива - посочените от участника. Ако изцяло липсват в офертата на участника, комисията взима за оценка изискваните максимални или минимални стойности на възложителя, посочени в обявата.

Цената ще формира 60% от тежеста на оценката, а останалите 40% ще се определят от срока на годност.