КЗК санкционира 14 застрахователя с общо 2.45 млн. лв.

1030
КЗК санкционира 14 застрахователя с общо 2.45 млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията наложи три имуществени санкции по 250 000 лв. на ЗПАД “Булстрад” АД, “Застрахователна компания Български имоти” АД и ЗПК “Лев инс” АД, шест санкции по 175 000 лв. на ЗПАД “Алианц България” АД, ЗПАД “Армеец” АД, ЗАД “Виктория” АД, “Дженерали застраховане” АД, “Застрахователно дружество Евроинс” АД и ЗД ”Булинс” АД, три санкции по 150 000 лв. на “Интерамерикан България” ЗЕАД, “Общинска застрахователна компания” АД, “ХДИ” ЗАД и две санкции по 100 000 лв. на ЗК „ДСК Гаранция” и ЗПАД “Енергия”.

Комисията санкционира и Асоциация на българските застрахователи с имуществена санкция в размер 20 000 лева, съобщават от институцията.

Производството е образувано по самосезиране, на 20 декември 2007 г., във връзка с подписания от Асоциацията “Меморандум за изработване на общи позиции, предприемане на съвместни действия, създаване на благоприятни условия за развитие на дейността по сключване на задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите и за извършването й при условията на лоялна конкуренция, гарантиращи защита на интересите на българското общество и на застрахователната общност”.

Анализът на КЗК показва, че подписаният Меморандум, макар и само проект, цели определянето на единна минимална премия по застраховката „Гражданска отговорност”, както и определяне на максимален размер на комисионните възнаграждения на застрахователните посредници. Предвидените в документа ограничения не намират основание в Кодекса за застраховане, както и в указанията на Комисията за финансов надзор.

Споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренцията и водят до най-сериозните увреждания на пазара. По този начин директно се подменя моделът на ефективната конкуренция със самоограничително съгласувано поведение на участниците на пазара. Премахва се тяхната възможност и стимул да оказват реален конкурентен натиск помежду си. Поради тази причина, в европейската практика е прието, че споразумения или решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си (per se), дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара.

Това е първият случай, в който КЗК прилага директно забраната по чл. 81 от Договора за създаване на европейската общност (ДЕО), поради възможния ефект на Меморандума, върху търговията между държавите членки на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg