Дългосрочен рейтинг за финансова стабилност iA- (перспектива стабилна) присъди на застрахователна компания "Лев Инс" Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР). Рейтингите на БАКР се признават от Комисията за финансов надзор. Краткосрочният рейтинг на "Лев Инс" е iа-1. През последните 4 години рейтингите на компанията се повишават, а рейтингът за финансова стабилност отразява способността й да изплаща задълженията си по застрахователни полици. През последната година "Лев Инс" е сред лидерите в сектора по растеж и рентабилност.

Един от основните критерии, които рейтинговата агенция следи при оценката на компаниите, е състоянието на сектора в страната като цяло.

„Разбира се, кризата се отразява и на застрахователния пазар, но в много по-малка степен. Това е повече от добра новина на фона на негативните сигнали за този сектор в международен план", коментира Христо Михайловски от БАКР. Агенцията за кредитен рейтинг отбелязва постигнатата положителна доходност на „Лев Инс" в ситуация на икономическа криза и нестабилност на финансовите пазари и оценява риска от влошаване на финансовото състояние на дружеството като относително нисък. Агенцията запазва и много добрата си оценка на мениджмънта на ЗК „Лев Инс" АД.

„Нашата компания гледа на кризата не само като на изпитание, но и като на възможност да развием и обогатим продуктовата си гама. Стратегията за развитие на „Лев Инс" е агресивна. Стремежът на компанията е да разшири присъствието си в целия спектър на общото застраховане. Анализът на ликвидността показва много добрата способност на дружеството да изплаща краткосрочните си задължения напълно и навреме", коментира председателя на Управителния съвет на „Лев Инс" Стефан Софиянски. Пазарната позиция на „Лев Инс" е особено силна при автомобилното застраховане и в бързо разрастващия се сегмент на застраховките на финансови продукти. Дружеството поддържа силно развита мрежа за дистрибуция и прилага иновативни решения за превенция на риска.

Българската агенция за кредитен рейтинг отчита, че през 2008 г. дейността на ЗК „Лев Инс" продължава да се разраства бързо и устойчиво, като реализираният брутен премиен приход се увеличава с 56%. Компанията продължава да поддържа темп на растеж значително по-висок, както от средния за сектора - 21%, така и от този на другите водещи застрахователни дружества. Тази тенденция се запазва и през първото тримесечие на 2009 г. ЗК „Лев Инс' постига ръст от над 44% на годишна база, докато ръстът в сектора е едва 2.74%. Така дружеството се изкачва до трета позиция на застрахователния пазар по пазарен дял, която се запазва и към края на първото полугодие на 2009 г. Лев Инс се нарежда на трето място по реализиран брутен премиен приход.