Лев Инс с дългосрочен рейтинг за финансова стабилност iA

1525
Лев Инс с дългосрочен рейтинг за финансова стабилност iA

Дългосрочен рейтинг за финансова стабилност iA- (перспектива стабилна) присъди на застрахователна компания "Лев Инс" Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР). Рейтингите на БАКР се признават от Комисията за финансов надзор. Краткосрочният рейтинг на "Лев Инс" е iа-1. През последните 4 години рейтингите на компанията се повишават, а рейтингът за финансова стабилност отразява способността й да изплаща задълженията си по застрахователни полици. През последната година "Лев Инс" е сред лидерите в сектора по растеж и рентабилност.

Един от основните критерии, които рейтинговата агенция следи при оценката на компаниите, е състоянието на сектора в страната като цяло.

„Разбира се, кризата се отразява и на застрахователния пазар, но в много по-малка степен. Това е повече от добра новина на фона на негативните сигнали за този сектор в международен план", коментира Христо Михайловски от БАКР. Агенцията за кредитен рейтинг отбелязва постигнатата положителна доходност на „Лев Инс" в ситуация на икономическа криза и нестабилност на финансовите пазари и оценява риска от влошаване на финансовото състояние на дружеството като относително нисък. Агенцията запазва и много добрата си оценка на мениджмънта на ЗК „Лев Инс" АД.

„Нашата компания гледа на кризата не само като на изпитание, но и като на възможност да развием и обогатим продуктовата си гама. Стратегията за развитие на „Лев Инс" е агресивна. Стремежът на компанията е да разшири присъствието си в целия спектър на общото застраховане. Анализът на ликвидността показва много добрата способност на дружеството да изплаща краткосрочните си задължения напълно и навреме", коментира председателя на Управителния съвет на „Лев Инс" Стефан Софиянски. Пазарната позиция на „Лев Инс" е особено силна при автомобилното застраховане и в бързо разрастващия се сегмент на застраховките на финансови продукти. Дружеството поддържа силно развита мрежа за дистрибуция и прилага иновативни решения за превенция на риска.

Българската агенция за кредитен рейтинг отчита, че през 2008 г. дейността на ЗК „Лев Инс" продължава да се разраства бързо и устойчиво, като реализираният брутен премиен приход се увеличава с 56%. Компанията продължава да поддържа темп на растеж значително по-висок, както от средния за сектора - 21%, така и от този на другите водещи застрахователни дружества. Тази тенденция се запазва и през първото тримесечие на 2009 г. ЗК „Лев Инс' постига ръст от над 44% на годишна база, докато ръстът в сектора е едва 2.74%. Така дружеството се изкачва до трета позиция на застрахователния пазар по пазарен дял, която се запазва и към края на първото полугодие на 2009 г. Лев Инс се нарежда на трето място по реализиран брутен премиен приход.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg