"Лев Инс" е застраховател на злополучната екскурзия до Охридското езеро, научи Иншурънс БГ. Сключената групова медицинска застраховка при пътуване в чужбина обаче не покрива риска смърт. Това означава, че само пострадалите от кораба-убиец "Илинден" ще вземат обезщетение от дружеството. Семействата на починалите няма да бъдат обезщетени от застрахователя.

Според условията по договора "Лев инс" ще плати само разходите за репатриране на тленните останки на загиналите, както и медицинските разноски на пострадалите.

От дружеството обявиха, че предстои обстойно проучване на медицинския статус на пострадалите за калкулиране на дължимите обезщетения.

Иншурънс научи, че таванът, който може да бъде платен на пострадал, е 2000 евро, защото това е лимитът на отговорност, за който е сключен договорът. Обикновено подобна сума като таван се предлага от застрахователните дружества, когато клиентите са на възраст над 60-65 години. Не всички починали от групата са на тази възраст, но застраховката е доброволна, което значи, че клиентът избира и лимитът на отговорност на компанията, и покритите рискове.

Основните покрити рискове по този тип застраховки са: злополука или внезапно заболяване, спешно зъболечение, както и настаняване в болница при необходимост, или репатриране до България; репатриране на тленни останки в случай на смърт; спасителни разноски.

Всеки допълнителен риск като смърт; трайна загуба на трудоспособност в резултат на злополука; загуба на багаж; кражба; гражданска отговорност срещу трети лица; разходи, свързани с отлагане, удължаване или съкращаване на пътуването или престоя, може да бъде избран или пропуснат от клиента.

В случая с трагичната екскурзия клиентът е пропуснал може би най-важният риск - смърт, затова компанията няма да плати нищо на семействата на загиналите.

Без да се нуждае от специална реклама, медицинската застраховка при пътуване в чужбина е евтина, но много необходима. Тя спестява на всеки клиент нерви и пари при настъпване на застрахователно събитие. В случай на смърт на близък пък е изключително важна финансова подкрепа, защото ако я няма, близките на починалия ще бъдат длъжни да се бръкнат в джоба, за да платят.

Вероятно организаторите на екскурзията са пропуснали да включат риска "смърт" в полицата заради икономия на средства и атрактивност на туристическия пакет. Така на практика сключената застраховка всъщност не покрива възникналите големи разходи.

Днес за пореден път министър Божидар Димитров подчерта, че трагичният инцидент се дължи на безотговорността на местната корабна администрация в Македония, разрешила да пусне на вода 87-годишен съд. Министър Димитров нарече "безотговорно" и поведението на най-старата компания за застраховане на кораби "Лойд", която е дала удостоверение за годност на потъналия кораб. "По принцип има строги изисквания и компанията не дава сертификат и на 20-годишни плавателни съдове, когато са без двойно дъно, а "Илинден" е точно такъв", добави Божидар Димитров и изрази съмнение, че в случая чиновник на "Лойд" е бил подкупен и е издал фалшив сертификат.

Вече бе писано, че законът предвижда основна глоба до 30 хил.лв. при липса на регистрация за туроператорска дейност и други допълнителни финансови санкции за липса на съпътстващи договори.

В случая обаче застрахователният договор е подписан от името на физическо лице с приложен списък за 55 души.

Припомняме, трагедията се разигра на 5 септември на туристическия кораб "Илинден", който се преобърна във водите на Охридското езеро. От 55-те български туристи 15 починаха. Правителството отпусна на техните наследници еднократна финансова помощ в размер на 10 000 лв.

Припомняме, "Лев инс" бе застраховател и на злополучната автобусна катастрофа край Ямбол в края на май, при която загинаха 18 души.

Източник: insurance.bg