Бившият главен изпълнителен директор на American International Group Inc (AIG) Едуард Лиди, които изведе компанията отново до печалба, не е знаел с какво се захваща, когато се е присъединил към застрахователя, пише самият той в обръщение до служителите, информира Bloomberg.

"Ако трябва да съм честен, нямах идея с какво се захващам, когато приех това назначение, но се радвам, че дойдох в компанията," казва Лиди в писмо до служителите от 7 август.

Лиди предаде контрола над AIG вчера на главният изпълнителен директор Робърт Бенмош оставяйки зад себе си годишна заплата от 1 долара. Лиди излезе от пенсия за да оглави AIG през септември, след като застрахователят се нуждаеше от помощ от държавата, за да избегне фалит. Той се явяваше два пъти пред Конгреса и беше лицето на компанията по време на период, в който служителите получаваха смъртни заплахи, а AIG обяви най-голямата корпоративна загуба в САЩ.

Лиди ръководеше процеса на изплащана на средствата обратно на държавата чрез продажбата на активи. Когато не успя да намери купувачи толкова бързо, колкото очакваше, той убеди правителството да увеличи помощта три пъти като стойността й достигна 182.5 млрд. евро.

Лиди, който преди това е бил главен изпълнителен директор на застрахователя Allstate Corp., е в борда на директорите на Goldman Sachs Group Inc. през миналата година, когато е помолен да поеме кормилото на AIG.

Лиди планира да предаде уроците научени по време на тази необикновена фаза от американската финансова история на бъдещите бизнес лидери.

В писмото си Лиди нарича продажбата на активи на AIG "прераждане", защото компанията има нови членове в борда на директорите и нов главен изпълнителен директор. AIG обяви 1.82 млрд. долара печалба за второто тримесечие на 7 август, което беше първият положителен резултат на компанията от седем тримесечия.