Акциите на най-голямата щатска застрахователна компания по активи American International Group Inc. (AIG) се обезцениха почти наполовина в предпазарната търговия на Нюйоркската фондова борса, след като компанията не успя да представи план за набирането на капитал и за предотвратяването на понижаване на кредитните си рейтинги, информира Bloomberg.

Ръководителите на AIG вчера са водили преговори с компании, като KKR & Co. и J.C. Flowers & Co., тък като застрахователят планира да набере 20 млрд. долара капитал и да продаде активи на стойност 20 млрд. долара, според хора, запознати с преговорите. По късно AIG се е обърнала към Федералния резерв за заем от 40 млрд. долара, предаде New York Times.

CEO-то на AIG Робърт Вълимстед е поставен под напрежение да набере капитал и да продаде част от подразделенията на компанията след обявените в три поредни тримесечия загуби на обща стойност от 18.5 млрд. долара. Инвеститорите обаче се опасяват, че застрахователят няма да успее да набере достатъчно капитал.

От Standard & Poor's обявиха, че е вероятно да намалят кредитните рейтинги на AIG, тъй като спадът в цената на акциите на компанията могат да попречат на достъпа й до капитал.

Цената на акциите на застрахователя се обезцениха с 5.88 долара, или 48%, до 6.26 долара за брой малко след 8 часа тази сутрин в Ню Йорк. Книжата са загубили 79% от началото на годината до вчера, което отрежда на компанията най-слабо представяне измежду компонентите на индекса Dow Jones.

В така създалата се ситуация Вилъмстед може и да преосмисли решението си да не се разделя с подразделението си International Lease Finance Corp, което би могло да бъде продадено за между 7 и 14 млрд. долара, според Ален Караоглан, анализатор в Bank of America.

AIG набра 20.3 млрд. долара през май, докато на 7 август Вилъмстед обяви, че е много трудно да се предскаже дали компанията ще има нужда от още капитал.

Още по темата:

AIG планира преструктуриране и продажба на активи