Обемът на финансовите средства, отпуснати от лизинговите компании, се е понижил с 21% в Румъния през третото тримесечие в сравнение с предходното, според данни публикувани от румънското финансово издание ZF.ro.

Сумата е възлязла на 236.5 млн. евро, а в основата на драстичния спад на тримесечна база стои негативният ефект от предприетите от правителството действия за въвеждане на финансите на страната в ред.

За сравнение за периода април-юни лизинговият сектор е регистрирал ръст от 23% в сравнение с предходното тримесечие.

За първите девет месеца на годината обемът на заетите средства от лизинговите компании се е понижил с 27.6% до 780 млн. евро.

За сравнение през съответния период на миналата година средствата са били над 1 млрд. евро.

Повишението на данък добавената стойност в страната и намаленията на заплатите са сред основните причини за негативната тенденция в сектора. Специалистите се надяват през следващата година ситуацията постепенно да започне да се подобрява.

Финансирането на покупката на нови автомобили продължава да държи основен дял, или около две трети от лизинговия пазар в страната. През първите девет месеца секторът е реализирал 497.4 млн. евро, или спад от 27.4% на годишна база.