Депутатите избраха народният представител от ГЕРБ, зам.-председателят на парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм и член на Комисия по бюджет и финанси Стоян Тодоров Мавродиев за председател на Комисията за финансов надзор (КФН), съобщават от НС. Той получи 119 гласа "за" и 24 - "против".Общо 143 народни представители гласуваха в пленарна зала решението днес.

Преди гласуването депутатът от ДПС Алиосман Имамов припомни обсъжданите по-рано идеи за ликвидиране на КФН или за сливане на регулатора с банковия надзор. „Запазването на комисията до известна степен е факт, който трябва да ни удовлетворява. Все пак това е по-малкото зло", каза Имамов, цитиран от агенция Фокус. Абсурдно е КФН да се обвинява за глобални финансови проблеми, тъй като тя има чисто регулаторни функции, подчерта депутатът.

Състоянието, в което се намира финансовият надзор на страната е отчайващо. В продължение на години беше допуснато да се случи упадък на Българската фондова борса. Там се обезцени една голяма част от българския капитал. Вчера тя е приключила с 50 000 лв. оборот, което е отчайващо, коментира Костов.

В момента жалкото състояние на борсата отговаря напълно на състоянието на българските пенсионни фондове, каза Костов. По думите му, сегашното ръководство на КФН трябва да си ходи, защото „не стават за работа".

Състоянието на застрахователните дружества - и те претърпяха съществени загуби. Ясно е, че застрахователите не презастраховат, за да спестяват, каза той. „Стоян Мавродиев трябва да отиде с нов екип и да покаже какво се е случвало, защо се е случвало", заяви Костов.

Георги Божинов от ПГ на Коалиция за България му репликира с думите: „Картината, която очертахте е близка до това, което в действителност е". Той обаче попита дали Костов е сигурен, че Мавродиев и екипът му ще се справят с проблемите в КФН.

Отговорът на Иван Костов бе, че той лично желае на Мавродиев да се справи със задачите в комисията. Той е човек, който беше в битката, в дебата, в дискусиите, когато се формираха позициите на ГЕРБ. Той е доказал, че може да участва в дискусии, да защитава позиции. Той е юрист и има цялата компетентност да се справи със задачата. Трябва да има смелостта, каза Костов, и потвърди подкрепата на Синята коалиция за кандидатурата.