Най-голямата животозастрахователна компания в САЩ - MetLife Inc., планира да набере капитал, след като съобщи, че печалбата й за третото тримесечие е паднала с 48%, предава Bloomberg.

MetLife ще предложи 75 милиона акции на стойност 2.8 млрд. долара по актуалната им цена, се казва в съобщение на компанията. Застрахователят иска да увери инвеститорите, че компанията разполага с ликвидност, за да обслужва задълженията си и да се възползва от потенциални възможности, заяви главният изпълнителен директор Робърт Хенриксон. Миналата седмица анализаторът от Atlantic Equities Алън Девлин прогнозира, че MetLife може да набере капитал, за да наддава за активи на AIG.

Компанията оттегли прогнозата си за печалба за 2008 г. MetLife отчете загуби през тримесечието от дяловете си във фалирали компании, между които Lehman Brothers Holdings Inc. и Washington Mutual Inc. От компанията също така обявиха, че възвращаемостта от хеджфондовете и дялово инвестиране е по-лоша от очакваното.

Оперативната печалба на MetLife за тримесечието, приключило през септември, е намаляла до между 600 млн. и 675 млн. долара, или 83-93 цента на акция. Година по рано печалбата на компанията е възлизала на 1.16 млрд. долара, или 1.52 долара на акция. Компанията ще обяви пълните финансови резултати на 29 октомври.

Акциите на MetLife вчера се обезцениха със 7.45 долара, или 17%, до 36.87 долара за брой на Нюйоркската фондова борса. Книжата на компанията са загубили 40% от стойността си от началото на годината, след като животозастрахователят отчете спад в печалбата в първите две тримесечия.

Базираната в Кънектикът застрахователна компания Hartford Financial Services Group Inc. обяви на 6 октомври, че ще набере 2.5 млрд. долара капитал. Цените на акциите на застрахователите, които инвестират премийните си приходи преди уреждането на искове, паднаха миналата седмица поради опасения, че загубите, свързани с техните активи, могат да подкопаят капитала им.

Най-големите застрахователни компании в САЩ и Бермудските острови са отчели повече от 80 млрд. долара отписвания на активи, свързани с ипотечни заеми. AIG, която е отписала почти 40 млрд. долара активи, обяви на 3 октомври, че планира да продаде животозастраховането и пенсионното си застраховане в САЩ, Европа, Латинска Америка и Япония, за да подпомогне изплащането на правителствения заем на стойност 85 млрд. долара.