Имуществените застраховки целят да защитят вашите активи, в случай на значителна щета. Попълването на твърде много искове за малки суми, обаче, може да доведе до неприятното последствие цената на застраховката ви да се повиши значително.

Застрахователите си водят стриктни статистики за своите клиенти, а в развитите страни съществува база данни, където могат да бъдат проверявани исковете на определен клиент за последните няколко години.

Всъщност, това което трябва да пазите, е чисто застрахователно досие. И докато все още у нас няма подобна единна система, (където да се проверява вашето застрахователно минало), то при подновяване на имуществената ви застраховка, можете да бъдете изненадани от по-висока премия при чести искове.

Най-малкото, което трябва да направите, е да проверите, дали има подобно оскъпяване при подновяването на имуществената полица. Ако е налице такова, то може би по-удачен вариант е да потърсите услугите на друга застрахователна компания.

Специалистите в развитите страни препоръчват на потребителите, ако щетите са минимални и близки по размер до застрахователната премия която се плаща, то разходът по-добре да се плати от собствения джоб.

Това е така, защото алтернативната цена за това да се попълни иск за обезщетение е много висока, на фона на потенциалното повишение на премията при бъдещи застраховки и рисковете застрахователите да ви откажат изобщо да ви застраховат.