Финансовите резултати на европейските застрахователни компании за първата половина на 2008 г. показват, че представянето на основната им застрахователна дейност остава сравнително стабилно, независимо от рисковете, на които те са изложени в следстивие на слабото представяне на капиталовите пазари, се казва в доклад на Moody's Investors Service.

Независимо от факта, че капитализацията на застрахователите е била поставена под натиск, от Moody's вярват, че благодарение на основната си дейност и подобреното хеджиране на риска индустрията остава относително стабилна като цяло, без някакъв отрицателен ефект върху кредитния рейтинг на европейските застрахователни групи досега.

От Moody's обаче ще следят отблизо показателите на компаниите и някои от тях може да бъдат подложени на напрежение при положение, че показатели като финансовия ливъридж и капитализацията се влошат допълнително.

"Като основни инвеститори на световните финансови пазари европейските застрахователи не са неподатливи на волатилност или отрицателни тенденции на тези пазари. Не всички застрахователни групи поддържат еднакви ниво на изложеност на риск към подобни събития, но резултатите на застрахователите за първото полугодие потвърждават, че спад в цената на ценните книжа може да окаже значително влияние както върху печалбата, така и върху капитала им, според Доминик Симпсън, който е съавтор на доклада.

Степента, в която европейските застрахователи са били засегнати от подобни събития, варира не само поради различното ниво на тяхната изложеност към подобни рискове, но и поради счетоводната класификацията на техните активи.

С изключение на спада в инвестиционните приходи, в печалбите на основните европейски застрахователни и презастрахователни групи се забелязва силното представяне на основната застрахователна дейност, както при животозастрахователите, така и при останалите.

От Moody's отчитат факта, че тези резултати са постигнати въпреки трудните условия за животозастрахователите, породени от волатилните финансови пазари и икономическата несигурност като цяло. Независимо от факта, че търсенето на животозастрахователни и спестовни продукти в Европа като цяло остава относително стабилно през 2008 г., конкуренцията в определени сегменти остава силна.

От Moody's обръщат внимание на рисковете от това, че бъдещи движения на капиталовите пазари могат да окажат натиск върху счетоводните баланси на застрахователите. В добавка, различните начини, по които се прилагат международните счетоводни стандарти, означава, че представянето ще се различава за отделните застрахователи до края на 2008 г., както беше и досега през годината.