Най-голямата застрахователна компания в САЩ - American International Group Inc (AIG), може би ще има нужда да набере 15 млрд. долара капитал, за да омекоти по-нататъшни загуби, свързани с щатския жилищен пазар, смята анализаторът на Morgan Stanley Наджъл Дали, пише Bloomberg. Акциите на компанията са се обезценили с 2.5% в ранната търговия днес.

Вярваме, че е вероятно AIG да набере значително количество средства от порядъка на 10-15 млрд. долара, се казва в съобщение на Дали днес. Краткосрочната перспектива пред компанията е неясна и книжата й може да останат под значителен натиск, докато не бъде набран този капитал.

AIG отчете загуби в три поредни тримесечия, след като отписа суапове за осигуряване срещу кредитен риск на стойност около 25 млрд. долара.

Акциите на застрахователната компания са се обезценили с 64% от началото на годината до вчера. Тя е и най-лошо представящият се компонент на индекса Dow Jones за същия период.

Анализаторът на Sanford Bernstein Тод Болт миналия месец прогнозира, че AIG може да набере 20 млрд. долара в най-лошия случай, за да смекчи удара от евентуални нови намаления на стойността на активи, докато анализаторът на Citigroup Inc Джошуа Шанкер заяви, че застрахователят може да не се нуждае от толкова капитал, колкото предполага спадът в цената на акциите му.

AIG набра 20.3 млрд. долара през май, продавайки дългови инструменти и акции, като по този начин разми собствеността на дългогодишните си акционери. Много трудно е да се предскаже дали AIG ще има нужда от още капитал, каза CEO-то на компанията Робърт Вилъмстед на пресконференция на 7 август.

От Fitch Ratings, Moody's Investors Service и Standard & Poor's обявиха, че кредитният рейтинг на AIG може да бъде намален, ако резултатите не се подобрят. Рейтинговите агенции намалиха рейтинга на застрахователя през май, след като компанията отчете рекордната загуба от 7.81 млрд. долара за първото тримесечие.

Акциите на компанията вчера поевтиняха с 6%, до 21.22 долара за брой.