МС реши Гражданската отговорност да се плаща еднократно

1807
МС реши Гражданската отговорност да се плаща еднократно

Задължителната едногодишна застраховка „Гражданска отговорност" ще се прави еднократно. Министерският съвет одобри днес проект на закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, които предвиждат, че в застрахователния договор не се допускат уговорки, които да предвиждат разсрочени вноски при плащането на застрахователната премия, информират от правителствената пресслужба.

Съществуващата сега нормативна възможност за предсрочно прекратяване на застраховката при неплащане на разсрочена вноска доведе до порочни практики от страна на застрахователи и застраховани, които водят до привидно сключване на задължителната полица чрез заплащане само на първата разсрочена вноска.

По този начин застрахованият разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глоба, но тази полица не осигурява покритие на отговорностите за причинени вреди при ПТП и застрахователното обезщетение се поема от обществените средства на Гаранционния фонд, които се формират от вноските на добросъвестно застрахованите лица. Забраната за разсрочено плащане на премията в пълна степен съответства на основната идея на Кодекса на застраховането, че срокът на задължителната застраховка „Гражданска отговорност" е точно една година.

Законопроектът предвижда също промяна на режима на сключване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност" като се осигурява отчитането на застрахователните полици в реално време. Ще отпаднат стикерите, които едновременно със застрахователната полица удостоверяват наличието на валидна застраховка. След въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира определен код (индивидуален номер) в реално време и по този начин отчитането на полиците в информационната система на Гаранционния фонд ще бъде ежедневно.

С проекта се осигурява възможност за изготвяне и прилагане на единна методика за определянето на размера на обезщетението при претърпени неимуществени вреди чрез приемането на наредба, която предвижда и прилагането на унифицираната система бонус/малус. Двете мерки са насочени към постигане на справедливост и яснота при определянето на индивидуалната премия в зависимост от рисковия профил на всеки ползвател на моторно превозно средство, а за увредените лица се осигурява прозрачност и предсказуемост при определяне на размера на обезщетенията.

Въвежда се класификация на здравните застраховки, с което се осигурява по-голяма яснота за потребителите на застрахователни услуги и за застрахователите. Въвеждат се нови понятия, които следват възприетата международна терминология и дават по-точно описание на предлаганите продукти. Предвижда се застрахователите по животозастраховане да могат да предлагат и застраховка „Заболяване", като за целта трябва да получат допълнителен лиценз.

Променя се и процедурата по разглеждане на застрахователни претенции и събиране на необходимите доказателства като при разглеждането и оценяването на претенциите застрахователят може да иска допълнителни доказателства само в рамките на период от 55 дни. След представянето на доказателствата застрахователят следва да изплати обезщетението или аргументирано да откаже.

С други промени в Кодекса за застраховането се повишават изискванията за професионално развитие и квалификация на служителите на застрахователните брокери, което има за цел подобряване качеството на предлаганите услуги, а потребителите ще могат да разчитат на професионални и надеждни съвети относно застрахователните продукти, които най-пълно отговарят на техните изисквания.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Недоволен
# 0
10:06 | 12 June 2011
На това му се вика пладнешки обир и лобистки интереси в полза на едни ненапечелили се бели якички в застрахователния сектор. Не виждам как, една огромна част от българите ще се справят с невъзможно високите застраховки Гражданска отговорност в България за да ги платят наведнъж. Аз съм държавен служител с 540 лв. заплата и два кредита, които трябва да плащам всеки месец. Имам автомобил, за който през годината трябва да заплатя "засега".. около 240 лв. и един мотопед също за около 120 лв. застраховки. Това е при положение, че не се знае ония от застрахователния надзор, начело с г-жа Ралица Аг. не ги вдигнат отново следващата година!? Ми те, в последните години постоянно си измислят някакви причини или се оправдават както всички български управници, с измислени и несъществуващи "изисквания на Европейския съюз". Не се наядоха тези мошенници. Мотопеда го карам около 3 месеца през годината, а трябва трябва да плащам за цялата. Миналата година ми се наложи да ми изплатят една щета от "Армеец" за ударен калник и странично стъкло. Познайте колко време ми костваше да ги чакам да се наканят да ми направят оглед и накрая след два месеца чакане, ми изплатиха някакви си 120 лв. при положение, че за тези части и ремонта съм заплатил 480лв. Това си е чиста проба пладнешки грабеж господа законодатели. А причината, че виждате ли полицаите у нас не можели да разгадаят полиците на редовните шофьори си е лично техен проблем и не трябва по никакъв начин да се прехвърля вината върху честните и изпълнителни шофьори, плащайки си редовно Гражданската отговорност. Егати държавата и простотията. Вече не остана нищо за сваляне от гърба на Българите. Сами си забиваме ножа в гърба.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg