Германската презастрахователна компания Münchener Rück предупреди за резките промени, които се очакват в сектора, сравнявайки настоящата ситуация с периода след 11 септември 2001 г. , съобщава Deutsche welle. Един от лидерите на германския застрахователен пазар очаква ръст на цените на застрахователните и презастрахователни услуги през 2009 г. с 2%, като според него периодът на спад вече е отминал.

Особена тревога според Münchener Rück предизвиква планът за фактическа национализация на AIG от правителството на САЩ. Германската компания признава, че проявява интерес към активите на американския застраховател в Източна Европа и Азия, най-вече в застраховането на промишления сектор.

Münchener Rück очаква в близките години стабилна чиста печалба в размер на 3 млрд. евро, след като завърши 2007 г. с рекордните 3.9 млрд. евро печалба.

Презастрахователят не е единственият заинтересуван от бизнеса на AIG- много компании разчитат на придобиване на част от активите му с цел укрепване на разклатените си позиции. Сред конкурентите на Münchener Rück е канадската Manulife Financial.

AIG е лидер в много сектори на застраховането не само в САЩ, но и в чужбина. Така че сега въпросът, който всички в сектора си задават, е дали новоназначеният изпълнителен директор на AIG Едуард Лиди ще реши да изплати дълга на компанията, без да посяга н активите й, или да продаде- цялата или част от тях.

Според повечето анализатори последното е най-вероятно- частична продажба на активите и преструктуриране на"намалялата" AIG.