Най-голямата в света презастрахователна компания - Munich Re, може да отчете загуби от отписване на активи в размер на 2.7 млрд. евро през втората половина на годината, посочи изследване, публикувано в изданието Focus Money.

Политиката на компанията включва отписване на активи, щом те се понижат с повече от 20% за шест месеца, се казва още в изданието.

Munich Re отчете 47% спад в печалбата си през второто тримесечие, след като намали стойността на инвестициите си.

Нетната печалба на компанията възлезе на 599 млн. евро за тримесечието, приключило на 30 юни, спрямо 1.14 млрд. евро година по-рано. Нетните спечелени премии падат с 1.8% до 8.7 млрд. евро.

Падащите пазари принудиха компанията да обезцени стойността на инвестициите и намали прогнозата за печалбата през 2008 г., което доведе до най-големия спад на акциите на Munich Re от пет години.

По време на търговията им във Франкфурт от началото на годината акциите на презастрахователната компания са се понижили с 17%.

По-голямо понижение от 53% в печалбата си за второто тримесечие регистрира втората най-голяма презастрахователна компания - Swiss Reinsurance Co.

Munich Re планира да купи свои акции на стойност 5 млрд. евро до 2010 г. Презастрахователят е изкупил обратно собствени акции за 2 милиарда евро по тази програма и е наполовина достигнал други 1 милиарда евро до следващото годишно събрание на акционерите през 2009 г.