Най-голямата презастрахователна компания в света Munich Re, завиши за втори път очакваната стойност на исковете свързани със земетресението в Чили.

Munich Re вече очаква загубите й свързани с разрушителното земетресение в Чили през февруари да достигнат около 1 млрд. долара след ретроцесии и преди данъци. Компанията направи прогноза за стойност на исковете в размер на 700 млн. долара през април и около 400 млн. евро през март.

Презастрахователят, който миналия месец възобнови плановете си за обратното изкупуване на собствени акции на стойност 1 млрд. евро, обяви, че прогнозата й за печалбата за цялата година вече става „все по-амбициозна" на фона на редицата искове свързани с различни природни бедствия през първото тримесечие на годината.

Munich Re има за цел печалба в размер на над 2 млрд. евро за 2010 г. .

"Не виждаме достатъчни причини, за да се отказваме от нашия таргет за печалба," заяви говорителят на Munich Re Михаел Абле. Цената вече беше станала амбициозна в края на първото тримесечие, а това сега важи с още по-голяма сила, казва той.

Бедствията от първото тримесечие на годината вече съставляват повече от половината от годишния бюджет за големи природни катастрофи, обявиха от Munich Re. Презастрахователите помагат на основните застрахователи да поемат риска вместо клиентите. За да ограничат собствените си рискове, те продават част от тях на други презастрахователи като процесът е известен като ретроцесия.

Земетресението от Чили, което е петото най-силно в света от 100 години насам, може би е нанесло застрахователни загуби за около 8 млрд. долара, по изчисления на Munich Re.

Вторият най-голям презастраховател в Германия Hannover Re днес потвърди отново, че очаква искове в размер на 185 млн. евро свързани със земетресението. Компанията също така се продължава да се придържа към прогнозата си за цялата година в размер на около 600 млн. евро.

От Munich Re днес потвърдиха, че очакват искове в размер на 70 млн. евро, свързани със зимната буря Ксинтия, която премина през Португалия, Испания, Франция и Германия през февруари. От Munich Re за заделили и провизии на стойност 160 млн. евро за двете силни градушки в Австралия през март. Компанията също така очаква загуби и от наводненията причинени от реките Одер и Вистула, но засега няма точни данни.