Глобални икономически загуби в размер на 380 млрд. щатски долара и застрахователни щети за 105 млрд. долара са причинили природните бедствия през 2011 г., според доклад на презастрахователния гигант Munich Re.

Поредицата опустошителни земетресения и големият брой бедствия, свързани с метеорологични явления, направиха 2011 г. най-скъпата година година по отношение на загубите от природни катастрофи, каквито бяха и изводите на Swiss Re.

С обща сума от около 380 млрд. долара, глобалните икономически загуби са почти две трети по-високи, отколкото през 2005 година, на която принадлежеше досегашният рекорд от 220 млрд. долара. Само земетресенията в Япония през март и Нова Зеландия през февруари са отговорни за две трети от тези загуби.

Щетите за застрахователната индустрия се оценяват на 105 млрд. долара, което също надхвърля рекордните 101 млрд. от 2005 г.

Годината в цифри

С около 820 щетоносни събития, данните за 2011 г. са в съответствие със средното за последните десет години. 90% от регистрираните природни бедствия са метеорологично обусловени. Въпреки това, близо две трети от икономическите и около половината застрахователни загуби се дължат на геофизични събития, главно земетресения. Това се отклонява от обичайната статистика, при която метеорологичните събития доминират като причинители на загуби. Средно за последните три десетилетия, геофизичните бедствия са довели до малко под 10% от застрахователните загуби. Териториалното разпределение на загубите през изминалата година също е необичайно. Около 70% общите щети за икономиката през 2011 г. са в Азия.

Близо 27 000 души са жертвите на природни бедствия през изтеклата година. Цифрата дори не включва неизброимото количество загинали от глад в следствие на най-лошата суша от десетилетия в Африканския рог. Това беше и най-голямата хуманитарна катастрофа през последната година, а гражданската война и политическата нестабилност направиха много трудно предоставянето на ефективна помощ до пострадалите.

"За щастие, такива серии от тежки природни бедствия са много редки. Наложи ни се да се справяме със събития, чиято цикличност е хиляда и повече години в засегнатите места. Но ние сме готови за такива екстремни ситуации. Това е задачата на застрахователната индустрия – да покрива екстремни загуби, както и да помогне на обществото да се справи с подобни събития и да и се учи от тях, за да се предпазва човечеството по-добре от тези природни заплахи", коментира Тостен Йеворек, член на съвета на директорите на Munich Re, отговарящ за световния презастрахователен бизнес.