Три камери, които снимат всички преминаващи автомобили и разпознават кои от тях са откраднати или издирвани, ще бъдат купени от полицията. Това стана ясно от обявление за параметрите, на които трябва да отговарят устройствата. След около 2 седмици МВР ще обяви обществена поръчка и за каква сума.

Проектът се финансира от българо-швейцарска програма. В него са включени не само камерите, а и изграждане на Център за наблюдение и анализ (ЦНА) в Дирекция на националната полиция в София, съобщи вестник "Труд".

Засега не се предвижда устройствата да се използват от КАТ. Те няма да засичат за превишена скорост, нито да снимат за други шофьорски нарушения.

Информацията ще се използва само от криминалната полиция главно за разкриване на автокражби. Записите ще се пазят 12 месеца и могат да се използват при разследването и на много други престъпления.

Две от камерите ще бъдат монтирани на магистрала “Тракия” - на километър 14 при разклона за Нови хан и на километър 110 край Пловдив. Третата ще е на 12-и километър на магистрала “Хемус”, близо до виадукта при село Елешница.

Обективите трябва да бъдат на арки над платното и насочени така, че да снимат номерата на коли, камиони и автобуси във всички ленти, включително и аварийните. Компютър ще прави справка в полицейската база данни за издирвани автомобили, в Шенгенската информационна система и в масивите на Интерпол.

Ако някой номер бъде “разпознат”, в ЦНА автоматично ще се включва аларма. Софтуерът ще различава номерата на всички страни от ЕС , а дежурните ще подават сигнала до намиращите се най-близо патрули на “Магистрална полиция” или други служби на МВР.