1 228 378 лева ще получи Министерството на вътрешните работи от Гаранционния фонд за тази година.

Комисията за финансов надзор е одобрила проект на вътрешното министерство за изразходване на въпросната сума за за техника, информационни и комуникационни технологии за подобряване състоянието на безопасността на движението по пътищата.

Вътрешното министерство ежегодно получава сума в размер на 5% от средствата, набрани от Гаранционния от вноски по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, както е предвидено в Кодекса за застраховането.

В последните години парите се насочват главно за закупуване на стационарни и мобилни камери и изграждането на компютърна система за административно-наказателна дейност. Благодарение на тези инвестиции вече се издават автоматично фишове от заснети от камери нарушения, включително и когато бъде засечен автомобил без задължителната застраховка Гражданска отговорност.

Както вече е известно, намеренията на МВР са с времето камерите по пътищата да се увеличават и да се върви към все по-голямо автоматизиране на контрола на движението по пътищата.