След влизането на България в ЕС над 100 застрахователни компании и 40 банки и инвестиционни посредници са заявили желания да работят у нас. Това съобщи днес във Варна председателят на управителния съвет на Фонд за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа проф. Милети Младенов, цитиран от БТА.

По думите му някои от тях вече са започнали работа, а други чакат това да стане. Става въпрос за едни от най-големите банки, застрахователни компании и фондове, посочи Младенов.

Според него една от причините за експанзията е, че не е необходим лиценз за работа в страната, тъй като те работят вече в ЕС. Вариантите за работа на българския пазар са два - чрез създаване на клон или с договаряне с физически лица или кантори, предлагащи съответните услуги.

Младенов коментира още, че ако става въпрос за кредитирането, предлагането на повече кредити би довело до намаляване на лихвения процент. По думите му "натиск" върху нашите финансови институции влияе благоприятно на потребителя. Младенов обясни,
че теоретично всеки български гражданин може да кандидатства за кредит пред европейски банки, които нямат клонове у нас, но има известни териториални затруднения за това. По тази причина според него по-лесно и достъпно на пазара се предлагат застрахователни и инвестиционни услуги.

Той каза още, че банките, които искат да работят на българския пазар са на инвестиционно ниво. Ние имаме приличен банков сектор, повечето банки са собственост на чужди финансови институции и затова интересите са насочени повече към застраховането и инвестиционните посредници, обясни Младенов.