Над 40 000 румънци са сключили жилищна застраховка в първите два месеца, след като полицата в северната ни съседка стана задължителна, информира Ziarul Financiar.

Румънските застрахователи се надяват собствениците на жилища да разберат, че ще получат компенсация срещу евентуални щети, само ако са застраховани и че вече не могат да разчитат на милостта на държавата.

PAID (The Insurance Pool Against Disasters) е застрахователната компания, която издава задължителните полици в Румъния. Тя има 13 застрахователи като акционери, които разпространяват полиците.

Като се има предвид, че в Румъния има над 8.3 млн. жилища, застрахователите в момента се стремят с всички сили да покрият колкото се може повече от тях.

"Продажбите на полицата са нараснали от 100-200 дневно в началото до 1 200-1 500 в момента. Таргетът ни е 3 500-4 000 полици дневно," казва Мариус Булугеа, президент на PAID. Той смята, че 250 000 жилища ще бъдат застраховани със задължителните полици до 15-ти януари следващата година (след което незастраховалите се ще бъдат глобявани).