Задължителната застраховка "Гражданската отговорност" ще поскъпне поне с 10 на сто, обявиха застрахователи. От бранша обаче успокояват, че увеличението на цената през следващите месеци няма да е шоково.

От средата на тази годината максималното обезщетение, което изплащат застрахователите при имуществени вреди, скочи двойно.

В същото време от бранша отчитат, че застрахователният пазар се е свил с близо 7 на сто за година.

Намаляват имуществени застраховки и автокаското. А разходите на застрахователите се увеличават и те трябва да повишат цените, но не рязко.

В момента средната цена на гражданската отговорност е 220 лв. А с готвеното увеличение тя ще поскъпне с около 20 лв.

От Комисията за финансов надзор отчитат, че през последните три месеца обхватът на застраховката „Гражданска отговорност” се е увеличил с 1% и в момента достига 75 на сто. Очакват броят на застрахованите автомобили да продължи да нараства.

"Ваканции, отпуски, така че изкарват автомобилите, които през останалата част от годината не са използвани, а има и автомобили, които се ползват за селскостопанска работа - използването на по-голям брой автомобили увеличава и обхвата на застраховката”, коментира Борислав Богоев от Комисия за финансов надзор.

Очакванията са през септември обхватът на застраховката гражданска отговорност да достигне 80 на сто, съобщи bTV.