Националната агенция за приходите (НАП) започва масови проверки на застрахователните брокери по време на кампанията за сключване на застраховките "Гражданска отговорност". информираха от агенцията.

В НАП са постъпили много сигнали за това, че застрахователните брокери сключват договори с агенти, които получават комисионни от всяка сключена застраховка.

Застрахователните агенти масово не декларират доходите си, а част от застрахователните брокери отчитат фиктивни разходи, посочват от НАП.

В агенцията са засечени опити за обосноваване на фиктивни разходи от типа на маркетингови проучвания, интернет реклама и консултантски услуги. По този начин брокерите намаляват печалбата си и така - и дължимите данъци.

Застрахователните агенти не обявяват пред НАП доходите си от комисионни, не плащат нито данъци, нито осигурителни вноски.

"Има много голяма група от хора, които работят като застрахователни агенти в България. Почти всички са в "черната" икономика - нито се осигуряват, нито плащат данъци. Това става със знанието на застрахователните брокери.

НАП ще провери тези схеми за укриване на данъци в застраховането и ще санкционираме нарушителите. Даваме възможност на онези агенти, които не са обявили доходите си в последните години, да го направят до края на 2009 г.

Ще бъдат глобени с минимална сума и ще платят лихвите върху невнесените данъци, но ще избегнат по-тежки санкции", е посочил по повод започващите проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.