Застраховките "Гражданска отговорност" ще бъдат в сила дори да пропуснете да си платите няколко вноски по полицата.

Застрахователните компании няма да могат да прекратяват задължителните полици, които по закон са със срок от една година, ако решите да плащате разсрочено и забравите да преведете поредната вноска.

Това предвиждат промени в Кодекса за застраховането, подготвени от Комисията за финансов надзор (КФН). В момента повечето компании дават 15 дни гратисен период след датата, на която трябва да се плати поредната вноска по застраховката.

Ако през това време не внесете парите, дружеството прекратява полицата и така шофьорите трябва да си сключват нова "Гражданска отговорност". Ако промените бъдат приети от парламента, полицата ще важи за цяла година, независимо дали сте забавили поредната вноска.

Ако направите катастрофа, застрахователят ще бъде длъжен да плати, дори да имате забавени вноски. Но дружествата ще събират всички просрочени плащания от клиентите си. Това може да става например чрез напомнящи обаждания или SMS-и.

Вариантите ще трябва да бъдат записани в Общите условия на задължителната автозастраховка, обясняват от надзора. Ако и след напомняне не искате да си платите, сумите ще бъдат събирани чрез частни съдебни изпълнители.

Ако това ще представлява трудност за компаниите, те могат изобщо да се откажат от предлагането на полици на разсрочено плащане.

За шофьорите пък ще отпадне възможността, ако карат колата си само през лятото, да си правят застраховка на две вноски, да платят първата при сключването на полицата и да "забравят" втората за месеците, когато не използват автомобила си.

Източник: в. Стандарт