Напръскахте ли номера на колата си срещу камери на КАТ?

9562
Напръскахте ли номера на колата си срещу камери на КАТ?

Спрей, който ще направи номера на колата ви невидим за камерите на КАТ, обещават сайтове в българското интернет пространство срещу 30 лв. Средството наречено Photoblocker обаче няма да ви опази в България, а може да ви коства и глоба, научи Insurance.bg от Министерството на вътрешните работи.

По-голямата част от камерите използват силна светкавица за снимка на регистрационните номера на автомобилите, твърдят сайтовете, където се предлага спреят. Продавачите обещават, че след като напръскате вашия регистрационен номер с PhotoBlocker, той ще произвежда мощни отблясъци, който се отразяват обратно към камерата и това ще скрие образа му. По този начин бихте могли да направите табелата с номера невидима за трафик камери но видима с просто око. Покритието е невидимо за невъоръжено око - най-добрата алтернатива за скриване на регистрационния номер от камерите на КАТ, пише в един от сайтовете.

Не бързайте обаче да се радвате, че тази „панацея" ще ви позволи да загърбите закона за движение по пътищата и ще ви спести пари от Гражданска отговорност, когато контролът за нея започне да се прави с камери.

Пътната полиция към момента използва два вида стационарни радари - Сензорен радар за трафик "SENSYS-RS240" и SITRAFFIC LYNX speed - ERS 400.

Първият от тях - "SENSYS-RS240", въобще не използва светкавица. Той снима в инфрачервения спектър на светлината, а освен снимка системата прави и видеоклип, обясни за Insurance.bg комисар Алекси Стратиев, заместник-директор на Главна дирекция „Охранителна полиция".

Другите устройствата - SITRAFFIC LYNX speed - ERS 400, наистина използват светкавица. Нито в България, нито в другите страни от ЕС не е имало случай, в който SITRAFFIC LYNX speed - ERS 400 да не може да разчете регистрационен номер поради нанесен слой от PhotoBlocker, категоричен е Стратиев. Системата прави две поредни снимки. Ако на едната снимка има проблеми с разчитането, то на втората ясно се вижда номера , обяснява той.

Освен, че може да направите излишен разход, рискувате да отнесете и глоба от 50 лв., ако някой пътен полицай забележи ярките отблясъци на номера от фаровете на някой насрещен автомобил например. В Закона за движение по пътищата има специален текст за случая - според чл. 100, алинея 4, точка 1, „водачът на моторното превозно средство е длъжен да поддържа табелите с регистрационния номер чисти и да не поставя върху тях никакви предмети, материали и вещества".

Глобата за водач, който управлява превозно средство с нечетлив или закрит по какъвто и да е начин регистрационен номер, включително и в нарушение на горната разпоредба, е изрично записана в Чл. 183, ал. 4, т. 11 от същия закон, напомнят от МВР.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Сънчо
# 0
11:05 | 4 May 2011
А има ли глоба за водачи, които със силните си фарове заслепяват насрещно движещите се водачи, както и онези движещи се непросредствено пред тях???????
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg