Aviva Plc и Prudential Plc, най-големите застрахователи във Великобритания, може да публикувате загуби за първото полугодие след най-големия спад на фондовите пазари от 2002 г. насам, отразяващ се на стойността на инвестициите им.

Aviva може да отчете нетна загуба от 1.1 млрд. паунда (2.2 млрд. долара) утре, в сравнение с печалба от 1.4 млрд. паунда преди година.

Prudential, който публикува резултатите си след два дни, вероятно е загубил 604 млн. паунда при печалба от 1.8 млрд. паунда за съпоставимия период на 2007 г.

Prudential и Aviva могат да обявят общо 4 млрд. паунда намаление на активите, след като индексът, обхващащ европейските акции Dow Jones 600, е паднал с 24% тази година.

Акциите на Munich Re, вторият в света по-големина презастраховател, паднаха най-много от 5 години насам на 25 юли, след като съобщиха, че печалбата за втората четвърт е намаляла значително поради пазарни загуби.

Aviva загуби 4% вчера в Лондон до 470.5 пенса, достигайки до спад от 30% през тази година. Prudential остана без значима промяна вчера на ниво от 516 пенса, но е отчел спад от 28% за годината.