Ай енд Джи брокерс продължава да държи най-голям пазарен дял по общ премиен приход сред застрахователните брокери в България. Това показват данните на Комисията за финансов надзор за цялата 2011 г.

Лидерът е отчел 48 151 689 лв. премии и държи 6.07% от пазара на брокерски услуги у нас. Той остава далеч пред втория в класирането – Ес Ди Ай, въпреки че Ай енд Джи бележи спад от близо 2 млн. лв. в премиите и 0.6 пункта в пазарния дял, а подгластникът му е увеличил с 6.6 млн. лв. приходите си и с 0.56 пункта дела си.

Най-голям прогрес в класацията на топ-брокерите прави ОББ – застрахователен брокер. От 24-то позиция през 2010 г., дружеството успява да се изкачи на седмо място за 2011 г., като отчита с 13.5 млн. лв. по-голям премиен приход. Над 6.6 млн. лв. от този ръст идва от застраховка „Живот и рента“. Освен нея ОББ е увеличило с близо 2.3 млн. лв. продажбите на застраховка „Пожар и природни бедствия“, с над 2.2 млн. лв. приходите от застраховка „Злополука“ и с над 1.4 млн. лв. постъпленията от застраховка „Разни финансови загуби“. Най-голям спад посредникът има по застраховка „Кредити“ – 50 856 лв.

Статуквото в челната тройка остава непоклатимо с третата позиция на Марш, чийто пазарен дял е 3.78%.

Смяна на лидера по приход в полза на местни застрахователи

Смяна на първенеца обаче има в класацията по приходи в полза на застрахователи със седалище в България. Там на първо място вече е Ес Ди Ай с 5.83% пазарен дял, пред Ай енд Джи с 5.67%. Трябва да се отчете, че досегашният лидер е отчел спад от 9.2 млн. лв. на премиите към българските компании, докато Ес Ди Ай има ръст от малко над 2 млн. лв.

Бърз поглед върху таблицата показва, че ръстът на ОББ е изцяло от застраховки за местните застрахователи, като тук посредникът се изкачва дори до пето място.

Част от застраховките изтекоха в чужбина

С 62.5% са нараснали събраните от брокерите премии в полза на чужди застрахователи през 2011 г. В абсолютно изражение общата сума за всички брокери е с 22.6 млн. лв. по-голяма. Това води до по-сериозни размествания и в класацията на десетте най-големи в сегмента. Тук Ес Ди Ай заема пета позиция, при положение че през 2010 г. е отчела нулев приход за чужди дружества. За никого не е тайна, че всичко това до голяма степен се дължи на евтините полици за Гражданска отговорност на МПС, които предлага кипърската компания Олимпик.

Ай Енд Джи има ръст от 7.1 млн. лв. и се изкачва на трето място, от деветата си позиция през 2010 г., като увеличава пазарният си дял от 0.96 на 10.47 процента.

Челната двойка обаче остава същата – Тотал Инс е на първо място с 29.52% пазарен дял, а Марш е втори с 14.04%, като и двете дружества отчитат ръст на премиите и спад на дяловете си.

Две дружества държат 74% от посредничеството за здравни осигурители

Известна деконцентрация се наблюдава и на посредническия пазар на доброволно здравно осигуряване, след като самият пазар е нараснал с над 112% през изминалата година и благодарение на включването на нови дружества в този сегмент.

24 брокера са отчели приход от здравни осигуровки през 2011 г., докато броят им през 2010 г. е бил 17.

Четири от посредниците в Топ 10 дори са дружества с нулев приход от такива продукти през 2010 г. Едно от тях – Карол Стандарт дори е успява да се изкачи до трето място, след като е извоювало 5.79% пазарен дял.

Въпреки това концентрацията остава висока. Двата лидера на този пазар държат 74.3% от него. На първо място е Марш с 38.26%, а на второ Аон България – с 36.03%. И двете компании имат значителен ръст на този вид премии, макар че вече не държат 83.45% от пазара, както през 2010 г.

Ограниченият брой посредници на пазара помагат в топ 10 да попаднат иначе доста малки брокери. На четвърта позиция е Некст Левъл Брокер, който е едва 197-и в класацията по общ премиен приход, а на десето място - Стар Инвестмънт, който е едва 264-ти от общо 352 брокера, които са подали информация в КФН за 2011 г.