Най-големият пенсионен фонд в света обяви най-голямата си тримесечна загуба поне от 2008 г. насам, след като сривът на световните борси през август и септември изтри 64 млрд. долара от стойността на инвестициите му.

Държавният пенсионен инвестиционен фонд на Япония (GPIF), който управлява активи на стойност 135.1 трлн. йени (1.1 трлн. долара), има 5.6% отрицателна доходност през миналото тримесечие, като стойността на активите му под управление е намаляла със 7.9 трлн. йени.

Това е най-големият спад в процентно изражение поне от април 2008 г. насам. Фондът е изгубил 8 трлн. йени от японски и чуждестранни акции и 241 млрд. йени от чуждестранни облигации, докато притежаваните японски облигации са донесли на фонда 302 млрд. йени печалба.

Загубата е първата за GPIF, откакто фондът удвои дела на инвестициите си в акции през миналия октомври и показва рисковете от резки краткосрочни загуби на фона на предприетия по-агресивен инвестиционен стил. Според ръководителите на фонда притежаването на повече акции и и чуждестранни активи е по-добър подход на фона на опитите на министър-председателя Шиндзо Абе да повиши инфлацията, което би намалило покупателната сила на облигациите.

Вижте още: Как инвестират пенсионните фондове у нас и в Япония

“Каткосрочните пазарни движения водят до печалби и загуби, но за 14-те години, откакто започнахме да инвестираме, общата тенденция е нагоре,” казва Хироюки Мицуиши, член на управителния съвет на фонда. “Не оценявайте резултатите в краткосрочен план, тъй като е важно да се гледа в дългосрочен план.”

Общо 39% от активите на GPIF са под формата на японски облигации към 30 септември, а 21% под формата на акции на японски компании. За сравнение, три месеца по-рано дяловете им са 38% и 23%, респективно. Общо 22% от инвестициите на фонда са в акции на чуждестранни компании в края на септември, а 14% в чуждестранни облигации.

Инвестициите на фонда в акции са в голяма степен пасивни, което означава, че следят представянето на бенчмарк индекси. Активите на GPIF в японски акции се обезценяват с 13%, колкото е и спадът на индекса Topix.

Фондът също така отчита 11% отрицателна доходност от инвестициите си в чуждестранни акции. Цените на акциите тръгнаха нагоре след 30 септември, като Topix нараства с 12%.

GPIF не е отчитал тримесечна загуба от първото тримесечие на 2014 г.

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия е изгубил 4.9% през третото тримесечие, като спадът при инвестициите в акции е 8.6%.

Канадският пенсионен фонд пък има 1.6% положителна доходност за същия период, като президентът на фонда Марк Уайсман отдава това на диверсификацията на активите.